forsker | forfatter | fasilitator
Tlf 9829 8854
  • HJEM
  • BIO
  • TJENESTER
  • BØKER
    • Slik vinner du styrerommet
    • 3E
  • ARTIKLER / BLOGG
  • KONTAKT
    • Forskningskanalen
    • Norsk Styrebase
    • Styremedlemmer i Norge
    • Vidar Top

Når resultatene er gode, men stagnerer

29/1/2014

4 Comments

 
Er organisasjonen mett? Har dere nådd et punkt der resultatene er gode nok? Eller kanskje ikke gode nok, men at det siste lille har en for høy pris å utbedre. Da er dere ikke alene.
"Arbeids- og tidspresset er stort. Vi må levere raskt, og helst fortere enn det som er teknisk mulig å få til. Fristelsen til å kutte litt i de rutinene som er minst farlige er stor, og enda større når de andre på teamet forventer det. Gruppepresset er nok noe som får meg til å gjøre som de andre - slurve litt for å spare tid og krefter. Det går jo stort sett bra..."
Denne uttalelsen kommer i en fortrolig samtale. Det ville aldri blitt sagt høyt i et rom med flere tilstede. Den beskriver fastgrodd kultur og er usynlig for HMS-ansvarlige og ledere.
Hvordan lukke det siste gapet?
Undersøkelser utført av VitalSmarts i 2013* indikerer at resultatene innen helse, miljø og sikkerhet stagnerer. Det kan se ut som om man har nådd et punkt der utstyr, systemer, opplæring og regler / rutiner / policy har tatt oss så langt det er mulig å komme. Hva er det "siste lille" som skal til for å lukke gapet?
Og kanskje enda mer interessant; er det andre fagområder som lider av den samme stagnasjonen? I så fall kan kanskje læringen innen dette HMS-studiet være overførbart på andre områder.
Så hvor ligger problemene? Før vi sier mer om dette, la oss først erkjenne et problem som bare forsterker dem. Ledere som sier: "Nei, dette problemet har ikke vi. Våre resultater viser at vi har klart å innføre nulltolleranse for feil." Da må vi kanskje spørre: Betyr dette at alt gjøres riktig, og at feil aldri mer vil forekomme?

Studiene viser at så mye som 93% av ansatte sier at de og kollegene fremdeles er sårbare på grunn av "1-5 udiskutable", altså problemstillinger som er tabu belagt.
Disse fem områdene som kulturen så sterkt beskytter viser seg å være:

(1) Få det gjort
Usikret praksis som rettferdiggjøres av stramme tidsfrister.

(2) Udiskutabel inkompetanse
Etablerte regelbrudd som holdes i hevd på grunn av manglende kompetanse som ikke kan diskuteres.

(3) Bare denne ene gangen
Usikrede enkelthendelser man rettferdiggjør som unntak.

(4) Dette er overdrevet
Usikret praksis som ignorer forsiktighetshensyn som blir betraktet som overflødig.

(5) Er du på laget eller ikke?
Usikret praksis som rettferdiggjøres med hva som er best for teamet, selskapet eller kundene.

Studiene tallfester en minoritet på 25-28% som trosser gruppepresset. Disse har evne og motivasjon til å si i fra. De er ikke problemet. Utfordringen ligger i hva man gjør med de øvrige. Forskningsrapporten er spennende lesning for den som ser problemet og ønsker å gjøre noe med det.

* VitalSmarts 2013, "Silent Danger - The Five Crucial Conversations That Drive Workplace Safety"
4 Comments

Ditt prosjekt kan gi bedre resultater

20/1/2014

4 Comments

 
Hvis du kunne gjøre noen få - små - grep og forbedre resultatene i prosjekter med 50-70%, ville du ikke da gjøre det undersøkelsene indikerer er av betydning?
I 2003 installerte et av Englands største supermarkeder, Sainsbury's, et nytt strekkode-system som skulle effektivisere daglig drift. Systemet viste seg å forårsake mange feilavlesninger og ble et mareritt.

I 2005 meldte ledelsen at systemet fungerte som det skulle, men enda to år senere ble hele prosjektet skrinlagt. Hvor mye ble tapsført? Mer enn 160 mill NOK. Det... kan man kjøpe en del varer for, eller hva?
Har du vært deltager i et prosjekt som bommer på resultatene? Undersøkelser utført av VitalSmarts og Concourse Group (2006) viser at 91% av store prosjekter møter veggen på en eller flere måter. Det kan vel ikke være så høy feilprosent, sier noen. Joda, det kan se slik ut, og med rette spør vi: "Hva da med små prosjekter eller de som er av tilsynelatende mindre betydning?"

50-70% økning i vellykket prosjektgjennomføring
De samme undersøkelsene avdekket flere faktorer som har innvirkning på om et prosjekt vil innfri tidsfrister og budsjetter. Det funnet som kanskje er mest spennende er muligens dette:
"85% av alle ledere erfarer faktaløs planlegging i 40% av prosjektene."
Hva er såkalt "faktaløs planlegging"? Faktaløs planlegging er når man staker ut kursen uten presise data, eller oppstartsmøter som ikke på realistisk vis hensyntar påkrevet tid og ressurser. En grundig og riktig start ser altså ut til å ha stor innvirkning på resultatene.

Sammen med fire andre faktorer, som berøres i forskningssammendraget, ser det ut til å være mulig å foreta kun små endringer og å øke graden av vellykkede prosjekter med inntil 50-70%. Og hva er "vellykket"?

  • Til rett tid,
  • innenfor budsjettrammen,
  • i henhold til spesifikasjon og...
  • ...med teamfølelsen intakt.

Så til poenget. Alle de fem omtalte faktorene ser ut til å treffe ett sårt punkt som til syvende og sist gjør utslaget: "Mangelen på gode avgjørende samtaler". Hva er "avgjørende samtaler"? Det er de samtalene man burde hatt, men som enten ikke blir tatt eller blir gjort på en dårlig måte. Veldig vanlig er for eksempel at noen i prosjektet ser at en tidsfrist glipper, men sier ingenting og overlater til andre å tak i det.

Noen samtaler er rett og slett viktigere enn andre. Da kan man jo undre seg hvorfor ikke flere får enkel opplæring i hvordan man får øynene opp for og gjennomfører slike "avgjørende samtaler"... spesielt når det finnes så mye forskning som viser at dette er noe av det som slår mest ut i resultatene man oppnår?
4 Comments

Hvilke resultater vil du bli husket for?

10/1/2014

6 Comments

 
Om du vil det eller ei, verden og etterslekten vil huske deg for "noe". Stort eller smått, det er kanskje mindre viktig, men har du valgt hva det skal være? Og er det du velger relevant?
Det sies at for lenge siden var det en gang en mann som leste sin egen dødsannonse i avisene. Hva?! Helt i sjokk: Er jeg ikke fremdeles i live?

Det tok noen øyeblikk før han fikk tilbake roen. I en av avisene sto det: "Dødens kjøpmann er død." Hva var det for en grusom overskrift? Er det slik verden vil huske meg?

Mannen var Alfred Bernhard Nobel som i 1888 ved en misforståelse ble forvekslet med sin brors, Ludvigs, død. Hva var bakgrunnen for en slik brutal overskrift? Du visste kanskje at Alfred Nobel var oppfinner i stor skala, at en av hans lidenskaper var eksplosiver og at dynamitt med rette tilskrives hans navn, selv om han som person var pasifist.
Nobels prisutdelinger sies å ha blitt etablert etter Alfreds eget ønske, nettopp fordi han ville unngå å bli husket slik en fransk avis skrev i 1888: "...han oppfant måter å drepe flere mennesker på en noen gang før."

Hvordan vil ditt ettermæle bli? Hva avgjør det? Hvordan kan det påvirkes? To nøkler...

(1) Velg fokus
Å vurdere hele livet med tanke på navn og rykte er kanskje ikke hverdagskost for de fleste? Men hva med å vurdere hvordan du vil bli husket for den jobben du gjør akkurat nå? Hvordan skal du prege selskapet, avdelingen, teamet, resultatene? Har det noe å si? Er det viktig? Hvis ja, hvordan gjør man i så fall det?

Så først, la oss være tydelige, presise og rett på sak. Ja, resultater er viktig. Det du skaper av verdi avgjør ikke bare hvor mye du eller selskapet tjener. Resultatene er i sum den du er, den du var. Resultatene er deg.

(...og det visste du vel, at gode resultater vanligvis henger sammen med stor frihet!)
"Resultatene og følelsene du skaper blir historiene de forteller om deg."
Så vær modig og innse det først som sist; vi er og vil bli identifisert med de resultatene vi kan vise til. Og så skal det raskt tilføyes at "resultater kan være så mangt". I forretningsverden tenker vi fort på produkter og tjenester som resulterer i penger og omsetning, og det er nok det overveiende perspektivet som behandles her, men det finnes mange resultater som både er mer nyansert og, ja, langt viktigere enn penger.
Hva er så begynnelsen på gode resultater? Det kan enkelt besvares med ett ord. Fokus!

Det første som kreves for å prestere høyt på ett eller få områder er å velge bort "alt det andre". Det betyr ikke at alt annet ofres fullstendig, for balanse er en avgjørende plattform. Men det betyr i det minste at "det andre gode" ikke får oppmerksomheten til det viktigste. Her er fire kjappe trinn for hvordan et team kan få fokus:

  1. Ikke velg mer enn tre mål
  2. Let etter de vitale adferdene* som påvirker målene mest
  3. Kvantifiser hvor mye du trenger og skriv det opp
  4. Oppdater og synliggjør resultatene ukentlig, helst daglig

Hva er vital adferd? Det er nøkkelaktivitetene som driver resultatene, og ofte mange andre resultater. Noen eksempler på vital adferd og artige sammenhenger kunne være: (1) Sannsynligheten for å lykkes med å spise mindre godteri viser seg å avta med kvadratet av antall meter du plasserer det fra der du vanligvis slapper av. (2) Sannsynligheten for å spise mindre varierer direkte med størrelsen på tallerkenen. (3) Sannsynligheten for å samarbeide om et prosjekt er mindre enn 0,5% dersom du jobber i to forskjellige bygg.

Fokus er så lett å vanne ut at undertegnede gjennom 21 år har identifisert totalt 64 feller i fasiliteringen av små bedrifter og store konsern. De fire eksemplene nevnt over er godt kjent blant folk flest. Min erfaring tilsier at færre enn 1 av 100 bedrifter har fokus i ordets rette forstand. Det syns i menneskene og, tro meg, det har direkte innvirkning på resultatene.

(2) Gjennomfør det du velger
Sjekklisten er enda lenger når det gjelder gjennomføring. I stedet for å si for mye, la oss heller påpeke dette ene poenget når det gjelder gjennomføring i team og organisasjoner:

La rapporteringen bli lystdrevet og gjennomsiktig.

Fokus og gjennomføring. Det er nøklene for å få resultater.

Selv er jeg der at jeg på privat basis har valgt de menneskene jeg ønsker å bety mest for. Jeg har bestemt meg for hvordan jeg kan være en "helt" for disse menneskene, og så forsøker jeg å leve opp til det fra dag til dag. Jeg er såvisst ingen ekspert i eget liv, men over tid kan jeg kanskje lykkes..? ;-)

* Kerry Patterson, Influence - The New Science of Leading Change, Second Edition. McGraw-Hill: 2013
6 Comments
    Picture

    Jeg skriver om

    ...påvirkning som endrer

    tenkning og atferd

    ​...for bedre resultater!

    Abonner via epost:

    ORCID iD iconhttps://orcid.org/0000-0003-0376-1297

    Mest leste

    Beklager å måtte si det,
    men du lukter vondt

    Mest leste

    Hvilke konsekvenser
    kan et kyss ha?

    Mest leste

    Hvis noen kunne dø,
    ville du sagt i fra? 

    Kjøp Vidars siste bok
    Picture

    Kurstilbud

    Fra strategi

    til gjennomføring

    Knekk koden
    med spørsmål


    Retorisk ledelse

    Salgsresultater

    Forhandlinger

    Kjøp Vidars bok om salg
    Picture

    RSS Feed

    Arkiv

    January 2023
    June 2022
    May 2022
    March 2022
    February 2022
    October 2021
    September 2021
    July 2021
    June 2021
    April 2021
    March 2021
    November 2020
    September 2020
    August 2020
    July 2020
    March 2020
    September 2019
    November 2018
    October 2018
    June 2018
    March 2018
    April 2017
    February 2017
    February 2016
    August 2015
    April 2015
    March 2015
    November 2014
    September 2014
    August 2014
    June 2014
    April 2014
    March 2014
    January 2014
    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013

2023 © vidartop.no. All rights reserved.
Einarbakken 18, 3744 Skien.
Kontakt:
vidar@xcute.no eller tlf 9829 8854.