forsker | forfatter | fasilitator
Tlf 9829 8854
  • HJEM
  • BIO
  • TJENESTER
  • BØKER
    • Slik vinner du styrerommet
    • 3E
  • ARTIKLER / BLOGG
  • KONTAKT
    • Forskningskanalen
    • Norsk Styrebase
    • Styremedlemmer i Norge
    • Vidar Top

Har du noen gang løst problemet via epost?

23/10/2013

2 Comments

 
De grepene vi vanligvis tar for å forbedre resultater har langt mindre effekt enn vi tror. Hadde Arkimedes et poeng da han sa: "Gi meg et fast punkt og jeg skal flytte verden"?
Dette er bare en personlig betraktning, og det kan hende jeg tar feil: Har du noen gang sett at et stort og viktig problem, som gir følelser hos folk, ble løst via epost?

Jeg kan dessverre ikke si at jeg har sett problemer løst på den måten. Det er mulig jeg undervurderer epost..? Eller kanskje ikke? 

Kanskje det er slik at vi har en tendens til å overdrive hva vi kan oppnå med epost og lignende nyvinninger?
La meg heller gå på tryggere grunn og vise til forskning og studier. VitalSmarts står bak undersøkelser som viser at prosesser, organisasjoner og teknologi alle er mulige eksempler på hvordan man forbedrer resultater. Samtidig påstår forskerteamet at de aldri har klart å identifisere eller vise til bemerkelsesverdige resultatforbedringer i noen av disse, eller lignende, kategorier. Virkelig? Kan det være sant?

Når var siste gang du forsøkte å gjøre grep for å skape positive endringer eller få bedre resultater? Var det ikke ved å gjøre noe med rutinene, rollene, modellene eller systemene for å påvirke det? Jovisst var det vel det? Det er jo der brekkstangen til måloppnåelse ligger, er det ikke? Neivel..?

SPØRSMÅL:
Hvor finner vi det som tilsynelatende har størst innvirkning på resultatene?

SVAR:
Det kan virke som om de største utslagene vanligvis ligger gjemt i noen få "avgjørende samtaler".

Hva er en avgjørende samtale?
Kristiske samtaler har tre kjennetegn. Vi har en avgjørende samtale når (1) mye står på spill, samtidig som vi blir møtt med (2) motstridende oppfatninger. Disse to fører ofte til at vi blir (3) emosjonelt engasjert. I det øyeblikk alle disse tre faktorene slår inn står vi overfor en avgjørende samtale.

Hvorfor er noen samtaler avgjørende?
...og hva har de å si for resultatene? I et ledelsesstudie ble ledere evaluert basert på adferd. Undersøkelsen viste at svarene respondentene gav tilsvarte kun 10% av ledernes faktiske adferd. Hva kom det av?

Det viste seg at "slik lederen oppførte seg i de avgjørende samtalene" var utslagsgivende for hvordan dennes lederstil ble oppfattet. De øvrige 90% av tiden, når lederen ikke var i en avgjørende samtale, hadde lite å si for de ansattes oppfatning av ham eller henne.

Det later til å være slik at samtaler som oppfyller de tre kriteriene for "kristisk viktig" har ringvirkninger langt utover det vi selv tror eller oppfatter. Vi snakker om dype organisatoriske, kulturelle mønstre, som til syvende og sist har langt større innvirkning på resultatene enn det prosesser, organisering og teknologi har.

Med andre ord, for å forbedre resultater unngår vi de virkelige problemene, det vil si "den ene ubehagelige samtalen", som vi vet vi burde tatt, men som vi heller lar være å ta ved å "organisere oss rundt og forbi den". På den måten lurer vi oss selv!
2 Comments

Beklager å måtte si det, men du lukter vondt

15/10/2013

7 Comments

 
Har du noen gang samarbeidet med en person som har et hygiene-problem? En som lukter vondt?

Denne uken fasiliterte jeg en ledergruppe og brukte hygiene og lukt som et eksempel på en mulig avgjørende samtale. Det tok ikke lange tiden før det ble tydelig at dette var blink. De så på hverandre. De visste hva den andre tenkte: "Ja, vi har noen slike tilfeller," smilte de.

"Og hva har dere gjort med det?" spurte jeg. Alle var enige om at det var på tide å ta disse og flere andre samtaler.

Nå er kanskje ikke hygiene det beste eksemplet, men tror du at følgende kan være riktig? "Det som hindrer resultatene er de avgjørende samtalene. De samtalene du kvier deg for å ta."
"The bottom line is this: If you don't talk it out, you will act it out." (Joseph Grenny)
Må vi velge mellom vennskap og løsning?
De fleste av oss (dvs 84%) lar ømfintlige saker ligge fordi vi tror at vi må velge mellom enten å ha et godt forhold til en annen person eller å løse et problem. Dette er lært adferd. Hvor tidlig lærer vi dette?

I flere undersøkelser med små barn stillte man seg spørsmålet: "Vil barna si sannheten når vennskapet står på spill?" Det er generelt antatt at barn sier tingene som de er, uten filtre. Her er en av testene man gjentok med gjentatte samme utfall:

En liten gutt delte to sjokoladekaker med vennene sine og spurte hvilken de syntes smakte best. Den han selv hadde bakt var laget med salt i stedet for sukker. Den andre kaken var vanlig kake med sukker. Mer enn 90% av barna svarte at kaken med salt smakte best, på tross av de merkeligste grimaser. Det kan virke som at selv barn hensyntar forholdet til andre. Selv barn velger å lyve til fordel for vennskapet. Hva lærer vi av dette? Hva betyr dette for resultatene på jobben?

Studier indikerer at det har alt å si for resultatene. "Avgjørende samtaler" er muligens den ene tingen som for alvor står i veien for nødvendige endringer, mål og resultater. Det er ikke så mye struktur, organisering eller prosesser som det er de få nøkkelpersonene som bare ikke gjør det de burde. Noen må konfrontere dem. Tør du å løfte temaet?

De fleste av oss velger idioti
Så til poenget! Bare en brøkdel av oss evner å unngå "idiotens valg". Og hva er det valget? Å enten unnvike eller angripe. Verken "unnvike eller angripe" gir ønsket effekt, men nesten alle går vi for en av de to. Dette gir seg utslag i all slags uheldig adferd, fra sladder og furting til sarkasme og sårende bemerkninger.
7 Comments
    Picture

    Jeg skriver om

    ...påvirkning som endrer

    tenkning og atferd

    ​...for bedre resultater!

    Abonner via epost:

    ORCID iD iconhttps://orcid.org/0000-0003-0376-1297

    Mest leste

    Beklager å måtte si det,
    men du lukter vondt

    Mest leste

    Hvilke konsekvenser
    kan et kyss ha?

    Mest leste

    Hvis noen kunne dø,
    ville du sagt i fra? 

    Kjøp Vidars siste bok
    Picture

    Kurstilbud

    Fra strategi

    til gjennomføring

    Knekk koden
    med spørsmål


    Retorisk ledelse

    Salgsresultater

    Forhandlinger

    Kjøp Vidars bok om salg
    Picture

    RSS Feed

    Arkiv

    January 2023
    June 2022
    May 2022
    March 2022
    February 2022
    October 2021
    September 2021
    July 2021
    June 2021
    April 2021
    March 2021
    November 2020
    September 2020
    August 2020
    July 2020
    March 2020
    September 2019
    November 2018
    October 2018
    June 2018
    March 2018
    April 2017
    February 2017
    February 2016
    August 2015
    April 2015
    March 2015
    November 2014
    September 2014
    August 2014
    June 2014
    April 2014
    March 2014
    January 2014
    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013

2023 © vidartop.no. All rights reserved.
Einarbakken 18, 3744 Skien.
Kontakt:
vidar@xcute.no eller tlf 9829 8854.